Организатори

Ангел Игов

Милена Делева

Митко Новков

ЯRсен Василев

Advertisements
Comments
 1. Оризови Полета – фотографии и хайку

  Проект на Владислав Христов и сдружение „Фотографско Oбщество – Варна“

  Оризовите полета като символ на Изтока дават името на този проект, в който японската поезия хайку се слива с фото-изображението. „Оризови полета“ съчетава хармонично словесната с графичната форма. Двата свята – светът на поезията и светът на фотографията – наглед съвсем различни, притежават една и съща черта: улавят и запечатват неповторимите моменти. Аранжирането на хайку с рисунка, известно като хайга, датира още от преди 400 години. Думата хайга в буквален превод означава „хайку рисунка”: „хай” – от хайку и „га” – картина. В традиционния вариант на хайга авторът на хайку добавя своя рисунка към текста. Днес, с навлизането на високите технологии, все повече творци заменят рисунките с фотографии. Именно с това проектът ,,Оризови полета” е уникален по рода си – избягва традицията и навлиза в зоната на експеримента.
  Трима варненски фотографа – Димитрина Василева, Пламен Михайлов и Светослав Иванов – се изправят пред предизвикателството да съчетаят фотографиите си с хайку. Със своя индивидуален почерк и светоглед, те предлагат три различни гледни точки върху хайку текстовете на Владислав Христов. Резултатът е синтез от визия и текст, който няма да е пълен без участието на зрителя. 37-те творби, отговарящи на 37-те кадъра на фотографският филм. носят посланието за съпричастност към бедстващия японски народ. Проектът може да бъде видян онлайн на адрес: http://www.orizovipoleta.org.

  За авторитe:
  Владислав Христов е роден 1976 г. в гр. Шумен. Интересите му са в областта на кратките литературни форми и фотографията. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат. През март 2010 г. излиза дебютната му книга с кратки прози „Снимки на деца”. Носител е на първа награда от конкурса за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine през 2007 г. и на първа награда от Третия национален конкурс за хайку на свободна тема през 2010 г. Член на The Haiku Foundation. Негови хайку са публикувани в списания и електронни издания като Simply Haiku, Whirligig, Sketchbook, The Heron’s Nest, Мodern Haiku, Notes from the Gean, LYNX, Naiku Heute, Asahi Haikuist Network, The Mainichi Daily News и др. През 2010 г. влиза в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа.
  Пламен Михайлов е роден 1972 г. в гр. Варна. Интересите му са в областта на фотографията и графичния дизайн. Председател на сдружение „Фотографско Общество Варна”. Негови фотографии са участвали в над 10 съвместни изложби на сайт-а photo-forum.net, Международен Фотографски Салон – Варна – 2008, 2009 и др.
  Димитрина Василева е родена през 1974 г. в гр. Варна. Определя фотографията като свои изказ, път и свобода. Член на управителния съвет на сдружение „Фотографско Общество Варна”. Има многобройни участия и награди в национални и международни конкурси и изложби: първа награда в изложбата „Човекът до мен – 2011”, Златна корона, награда на публиката, Специална награда на Бодиграфия – Фотоваканция 2010, Международен фотографски салон Варна – 2010, 2009, 2008, „Хора и улици – 2010” – photo-forum.net, награда HASSELBLAD – Бодиграфия 2009, първа награда на Майсторският конкурс на Фотоваканция 2008 и др. Тази година нейни снимки са избрани да представят България на Международното биенале на FIAP в Сингапур. Има публикации в списание „Осем” и др.
  Светослав Иванов е роден в гр. Шумен през 1974 г. В момента живее и работи във Варна. Първи стъпки във фотографията прави през 1984 г. Интересите му са в областта на дизайна, колажирането и фоторетуша. Има участия в общи изложби в Италия и Франция. Член е на сдружение „Фотографско Общество Варна”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s