Анита Николова

Кои според Вас са трите най-ярки литературни събития в периода 2000- 2010?

Със сигурност за мен най-яркото събитие през периода 2000 – 2010 е създаването на поредицата Западноевропейска литература от проф. Хаджикосев. Самият факт, че ние сме единствената страна в Европа, която има толкова подробна и добре написана история на литературата от Средновековието до XIX век, доказва значимостта на неговия труд. Хубава е идеята, а още по-добра е реализацията й. Литературата е необятна, а изследователят по вълнуващ начин преплита исторически събития, литературни течения и художествени произведения в едно неразривно цяло.
Другото важно събитие е интересът към българската книга. За този интерес говорят и тиражите на издаваните в момента книги. Несъмнено е прекрасно да разберем, че българските книги се изчерпват часове, след като са пуснати по търговската мрежа.

Какво отличава литературата и литературните събития в този период?

Най-съществената черта е вглеждането на литературата в самата себе си. Творците  престават да пишат за реалността, а се появява елемент на фантастичното. За да може един човек да хареса една книга, тя трябва да го грабне, да му покаже, че той има нуждата да я прочете. Именно към това се стремят съвременните пишещи.

Какво е литературното събитие на бъдещето?

В бъдеще литературата най-вероятно ще се развива с темповете, с които днес се развиват новите технологии. Ако очакванията ми се сбъднат, то литературата ще надскочи нивото, на което се намира до момента.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s