Николай Тодоров

Кои според Вас са трите най-ярки литературни събития в периода 2000- 2010 г.?

Литературните четения бяха доста опростени през този период, но заради личностите и присъствието им, представянията на следните книги бяха важни за мен:

● „Има страшно“ – Мария Донева

● „От другата страна“ – Галина Николова

● Появата на новия превод на “Фауст” на Любомир Илиев

Бих искал да включа и издаването на творбите на Станислав Стратиев и Добромир Тонев, но те някак принадлежат на по-друг период.

Важни събития са още издаването на “Одисей” на Джойс и преиздаването на “Приказка за Стоедин”…  но нали е анкета, кратко, сдържано, ясно, аргументирано…

Какво отличава литературата и литературните събития в този период?
По-разпокъсана, лишена от единство и от възможност идеите и да бъдат проследени в своето историческо развитие. Повечето неща, които излизат на хартия, се появяват главно с връзки и препоръки, художествената им стойност е второстепенен фактор; един сравнително малък кръг от 100 души, които се четат един-друг и се хвалят един-друг. Редакторите в повечето случаи или не играят роля, или гледат доста през пръсти.

В интернет-пространството могат да се намерят някои от най-талантливите пишещи хора изобщо, без те да са известни, издавани или да се стремят към това, и може би така трябва – некомерсиално, безславно, ъндърграундски:

Какво е литературното събитие на бъдещето?
Представям си го раздвижено – с музика и пантомима, може би – но на открито, на вход, на стълби, в парк.

Leave a comment